Sunday, July 17, 2011

Jangan Terlalu Susah Hati


Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.
Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.
Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu  berkat).
Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.
Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.
Jangan biarkan mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah..
Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.
Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.  Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.
Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.
Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.
Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.
Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya

Monday, May 9, 2011

Hukum Sambutan Hari Ibu!!!!!!!!!!!



Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.
Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.
Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.
Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.
Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.
Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.
Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”
Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama! Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.
Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”


 
p/s : Everyday is mother's and father's day!!!!
 

Saturday, May 7, 2011

Nafas Baru

Assalamualaikum.....

Hey my frenz.. Sori lame gile x hupdate blog ni.. Semangat sgt nak masuk blaja balik.. Rase teruja yang amat sgt mcm first time msk u.. Hihi.. :)

Aku mule daftar 27 April jam 9 pagi.. Tapi byk btol ujian yg Allah bg.. Otw nk g kolej tu tayar kete ayah lak pecah..Xtau la terlanggar ape.. Nk cpt punye psl ktorg tros gk x tgk pn ape yg jd kt tyar tu.. bile ayah slow kete baru la prasan yg tayar kete dah pecah dan yg sedihnye xde 1 pun bengkel kete kt situ.. Sian ayah kene tukar tayar sendiri..

Bkn ayah aku yg tgh tukar tayar 2 tau

Hampir sejam jgk la tersadai kt tepi jln 2 sementara tggu ayah tukar tayar..
Tapi alhamdulillah la sumenye berjalan dgn lancar.. Dah siap sume kami troskan perjalanan dan smpai jam 10.30 pagi..

Pendaftaran berjalan dgn lancar.. Dapat ramai kwn2 baru.. Best gile.. Aku amk kos Diploma in Telecommunication Engineering.. Most of the student are guys and gurls only 5.. Aku rase best sgt dgn kolej baru aku..Kwn2 baru pun sumenye best n sporting.. Harap sgt dapat tamat pengajian dengan pointer yang cemerlang daripada yg sebelum ni.. Nk dapat keje yg elok..

p/s : Luv all my frenz.. Hope we can be best frenz 4ever!!!

Wednesday, April 13, 2011

Syahid Kerana Rindu

Syahid Dunia 

Ini merupakan golongan yang berjuang di jalan Allah (berjihad) tetapi niat mereka bukanlah ikhlas kerana Allah taala, malah untuk mendapatkan pujian dan penghargaan. Maka jika mereka mati ketika berperang dalam keadaan sebegini akan digelarkan Syahid dunia. Ini kerana semua orang melihat seolah-olah mereka mati syahid di dunia ini sedangkan mereka langsung tidak mendapatkan apa-apa ganjaran di sisi Allah taala di akhirat kelak.

Syahid Akhirat

Ini merupakan golongan yang pada pandangan mata manusia mereka tidaklah kelihatan sedang berperang di jalan Allah taala. Tetapi jika mereka mati maka mereka akan memperolehi pahala dan ganjaran seumpama orang yang mati syahid. Contohnya seperti yang disebutkan di dalam hadis Baginda sallallahu alaihi wasallam, ibu yang mati ketika melahirkan anaknya, orang yang mati kerana lemas, orang yang mati kerana sakit perutmenahan rindu dan cinta terhadap seseorang dan dia menjaga dirinya, orang yang mati ketika menuntut ilmu dan lain-lain. Secara zahirnya kita langsung tidak melihat mereka mati dalam keadaan syahid. Tetapi di akhirat kelak, mereka akan mendapatkan ganjaran seperti orang yang mati syahid. Oleh kerana itulah mereka digelarkan Syahid Akhirat. dan taun, orang yang mati kerana

Syahid Dunia dan Akhirat

Ini merupakan golongan yang berjuang di jalan Allah taala dan mereka benar-benar ikhlas di jalan Allah.Jika mereka terbunuh ketika peperangan tersebut maka mereka digelarkan syahid dunia dan akhirat. Ini kerana di dunia manusia semua menjadi saksi bahawa golongan ini berjuang dan di akhirat juga mereka akan datang dengan pahala sebagai orang yang mati syahid di jalan Allah taala.




Maka jelaslah bagi kita, sang perindu juga (sama ada wanita atau lelaki) yang benar-benar menjaga rindunya terhadap kekasihnya dengan tidak melakukan perkara yang dilarang oleh Syarak maka jika dia mati di dalam keadaan sebegini akan memperolehi pahala orang yang syahid di akhirat kelak. Moga Allah menggolongkan kita dikalangan orang yang bersikap perindu sebegini.

Saturday, April 9, 2011

'Erti Cinta' dan 'Pelajaran Dari Cinta'

● Apabila manusia gagal mencintai Tuhannya, maka cinta sejati tidak akan ditemuinya.

●Cinta yang tulus ikhlas lahir daripada sikap, perbuatan dan tindak balas yang dipamerkan oleh seseorang, bukannya dari kata-kata bermadah walaupun terlalu indah.

●Orang yang terlalu banyak berjanji semasa bercinta adalah orang yang keliru dengan perasaannya sendiri.

●Cinta memerlukan keikhlasan dan kejujuran dan bukannya pengorbanan membuta tuli. Mereka yang sanggup berkorban demi cinta adalah orang yang tidak pernah memahami arti cinta sebenarnya.

●Kecacatan cinta bukannya terletak atas sebab ‘Cinta Itu Buta’ tetapi disebabkan mereka yang selalu mempermainkan cinta

●Cinta adalah anugerah Tuhan, mereka yang menerima dan mengalaminya tidak pernah menyedari bahwa dia telah jatuh cinta kepada seseorang.

●Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dahsyatnya cinta.

●Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.

●Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan didalam dirinya.

●Kamu tidak akan pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. Namun apabila sampai saatnya itu,raihlah dengan kedua tanganmu dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.

●Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

●Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya.Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, kiranya kamu benar-benar mencintainya setulus hati.

●Hati-hati dengan cinta, karena cinta juga dapat membuat orang sehat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta PALSU.

●Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu, hanya untuk menemukan bahwa pada akhirnya menjadi tidak berarti dan kamu harus membiarkannya pergi.

●Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehingga kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna penyesalan karena perginya tanpa berkata lagi.

●Cinta sebenarnya tidak buta. Cinta adalah sesuatu yang murni, luhur dan diperlukan.Yang buta adalah bila cinta itu menguasai dirimu tanpa suatu pertimbangan.

●Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak, bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka, bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merasa rindu dan cemburu.

●Cinta seringkali akan lari bila kita mencari, tetapi cinta jua seringkali dibiarkan pergi bila ia menghampiri.

●Cinta pertama adalah kenangan, Cinta kedua adalah pelajaran, dan cinta yang seterusnya adalah satu keperluan karena hidup tanpa cinta bagaikan masakan tanpa garam. Karena itu jagalah cinta yang dianugerahkan itu sebaik-baiknya agar ia terus mekar dan wangi sepanjang musim.

●Kecewa bercinta bukan berarti dunia sudah berakhir. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa kekecewaan itu.

●Hanya diperlukan waktu seminit untuk mentafsir seseorang, sejam untuk menyukai seseorang dan sehari untuk mencintai seseorang, tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang.

●Cintailah orang yang engkau kasihi itu sekadarnya, mungkin saja dia akan menjadi orang yang kau benci pada suatu hari kelak. Juga bencilah terhadap orang yang kamu benci itu sekadarnya,barangkali dia akan menjadi orang yang engkau kasihi pada suatu hari nanti.

●Cinta itu tidak menjanjikan sebuah rumah tangga aman damai, tetapi penerimaan dan tanggung jawab adalah asas utama kebahagiaan rumah tangga. Cinta hanya sebuah keindahan perasaan, cinta akan bertukar menjadi tanggung jawab apabila terbinanya sebuah rumah tangga.

●Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu, jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang dihatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah karena cinta tumbuh dihatimu.

●Cinta itu tidak menjanjikan sebuah rumah tangga aman damai, tetapi penerimaan dan tanggung jawab adalah asas utama kebahagiaan rumah tangga. Cinta hanya sebuah keindahan perasaan, cinta akan bertukar menjadi tanggung jawab apabila terbinanya sebuah rumah tangga.

●Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu, jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang dihatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah karena cinta tumbuh dihatimu.

●Dalam sebuah percintaan, janganlah kamu sesali perpisahan tetapi sesalilah pertemuan. Karena tanpa pertemuan tidak akan ada perpisahan. Menikahlah dengan orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang itu. Itu lebih baik daripada menikahi orang yang kita cintai tetapi tidak menyintai diri kita karena adalah lebih mudah mengubah pendirian diri sendiri daripada mengubah pendirian orang lain.

●Cinta yang suci dapat dilihat dari pengorbanan seseorang, bukanlah dari pemberian semata.

●Cinta tidak selalu bersama jodoh, tapi jodoh selalu bersama cinta.

●Cinta dimulai dengan senyuman, tuumbuh dengan dekapan dan seringkali berakhir dengan air mata.

Wednesday, March 16, 2011

Petua-petua Doa Makbul


  1. Berdoa dengan ikhlas kepada Allah
  2. Memulakan dengan pujian kepada Allah, diikuti dengan selawat ke atas Nabi s.a.w.
      Sekurang-kurang kalimah pujian kepada Allah dan selawat adalah Alhamdulillah dan        
      Wassalatu wassalamnala Rasulillah.
  3. Mengakhiri doa dengan pujian kepada Allah dan selawat kepada Nabi s.a.w. juga
  4. Bersungguh-sungguh ketika berdoa, menghadirkan hati dan meyakinkan diri pada
      penerimaannya oleh Allah s.w.t.       
  5. Berdoa dengan khusyuk dan rendah diri
  6. Berdoa dengan penuh pengharapan dan mengangkat kedua-dua tangan
  7. Berdoa dengan sabar menanti untuk dimakbulkan Allah
  8. Sentiasa berdoa pada setiap masa, sama ada ketika senang atau susah
  9. Tidak berdoa tentang perkara keburukan seperti mendoakan kecelakaan bagi orang lain
10. Tidak berdoa pada tempat maksiat
11. Merendahkan suara
12. Berdoa dengan mengulangkan Ya Rabb sebanyak 3 kali
13. Menghadap ke arah kiblat
14. Mengangkat kedua-dua belah tangan ketika berdoa
15. Berdoa dalam keadaan berwuduk
16. Hendaklah bertaubat kepada Allah sebelum memohon hajat
17. Tidak bersajak dalam berdoa
18. Menggunakan ayat yang ringkas tetapi padat dengan makna
19. Menyeru Allah s.a.w. dengan nama-nama-Nya yang mulia
20. Makanan dan minuman mestilah dari sumber yang halal
21. Hendaklah melakukan al-amru bil ma'ruf wan nahyi anil munkar
22. Hendaklah mendoakan untuk diri sendiri sebelum mendoakan untuk orang lain
23. Menghimpunkan anak-anak jari kesemuanya melainkan ibu jari
24. Menyapu muka dengan tangan selesai berdoa
25. Mengaminkan doa yang dibacakan

Aku?Kau?Dia? Hanya Kerana Arak..

Kisah ini berlaku pada zaman sebelum kebangkitan Rasulullah s.a.w.,, seorang pemuda yang sangat kuat beribadat telah difitnah oleh seorang perempuan pelacur yang jatuh hati kepadanya.

Helah perempuan itu dengan menyuruh orang suruhannya mengajak pemuda itu ke rumahnya telah berjaya hanya atas alasan ingin menyampaikan suatu hajat penting. Apabila pemuda tersebut masuk ke dalam rumahnya, perempuan itu segera mengunci pintu. Di dalam rumah itu ada seorang bayi kecil dan sehidangan arak.

Lalu perempuan itu berkata : “Aku beri kamu 3 pilihan ; berzina denganku, bunuh bayi ini atau minumlah arak ini. Sekiranya kamu enggan, aku akan menjerit dan memberitahu orang ramai bahawa kamu telah memperkosaku dan bayi ini adalah anakmu.”

Melihat kesungguhan pelacur ini, pemuda itu terpaksa memilih salah satu pilihan itu. Dia telah memilih untuk meminum arak kerana baginya ia adalah dosa kecil/paling ringan. Membunuh bayi dan berzina melibatkan orang lain, tetapi meminum arak hanya melibatkan dirinya sahaja untuk bertaubat, pada pandangannya.

Akhirnya pemuda itu pun meminum arak itu sehingga mabuk dan ketika mabuk dia berzina pula dengan pelacur yang hina itu. Selepas itu, tanpa kewarasan akal fikirannya, dia telah bertindak membunuh bayi itu.


Kisah ini diriwayatkan oleh Imam Abdul Razzaq dalam Kitab Al-Musannaf, no.17060 dan Ibn Hibban, no. 5348.

Arak adalah ibu segala maksiat. Bukan sahaja menyebabkan masalah kesihatan tetapi juga mendorong manusia untuk melakukan maksiat yang lebih besar.

Monday, March 14, 2011

Jom Join Heartbeat Ramai-Ramai!!!!!!!!!!

Heartbeat/nuffnang/churpchurp... Semua same je.. Income SYIOKKK je tau.. Join free je.. Saya da join lame tapi xtau macam mane nak dapat code banner.. tapi lepas tgk tutorial dari Budak Kacamata ni tros tau mane nak dapat code tu.. hik3..

JOM LAYAN TUTORIAL KAT BAWAH NI......

Tapi sebelum tu klik dulu ye my heartbeat banner ni ye..


thanks sebab da sedekah 4 sen kat saya..

Kat bawah ni adalah bukti yang saya ambil dari MamaZharfan sebagai pemberi semangat..


saper nak bagi duit free2 kan..so far me dh berjaya mengumpul RM 428.16 tu --me dh cash out 3 kali so far..me request cash out manual ie via email ajer, duit direct masuk dlm akaun maybank me, cepat and hassle free!! tp kalau nak request cek pun boleh jer..me lagi suka direct bank transfer) 2 minggu jer tau prosesnya utk HB bank in duit dlm akaun :) beshh sbb cepat :)

uolls yg dh join HB, MESTI promo2 agar ur frens/readers/followers register bwh u..
bkn ala...free registration ajer pun..bkn kena bayar ke apa pun utk register, then tepek jer banner kat blog masing2..tak kuar duit satu sen pun, tp sebaliknya, akan mula dpt duit bila org click and income masyukkk bila org register lps click ur banner..

gliterati nuffnang? ooo, jgn risau, tak affect pun, not at all, 100% me guarantee!! me dh tanya Nuffnang direct pun!! no worries ok!! Heartbeat bukan competitor Nuffnang pun, sbb HB jual brg2 souvenir, bukan advertising company mcm Nuffnang or innity(pakcik hijau) etc.

uolls yg belum register, ni me copy paste full tutorial, me amik dari blog Budak Kacamata

Tutorialnya:

1. Sila kila banner di bawah untuk REGISTER FREE.



Then,


2. Klik Icon Hearbeat seperti yang me bulatkan tu


3. Klik CREATE ACCOUNT dan isi kesemua maklumat berkenaan


4. Masukkan Password Email Address then klik I agree HeartBeat's Terms of service then klik continue


5. Then dah create account klik Join HB!Affiliate seperti kotak merah diatas



6. Klik Online Application (seperti yang ditunjukkan diatas)
then isi kesemua maklumat yang diperlukan


7. Masukkan maklumat mengenai Blog anda (seperti contoh borang diatas)


8. Pilih cara pembayaran yang hendak dibuat kepada anda...
then klik continue


9. Klik My HB!Affiliate untuk mendapatkan code iklan heartBeat

10. Klik GET A CODE (seperti lampiran diatas)


11. Copy Code2 yang anda kehendaki(bertanda merah bulat), ada 4 code untuk iklan Heartbeat
(seperti lampiran yang bertanda kotak merah blah atas)--setaip code adalah unik/tak sama utk setiap member heartbeat tau (mcm nuffnang punya code gaklah)

AFTER THAT TUTORIAL UNTUK PASTE CODE KE DALAM BLOG


1. Pi Kat Design


2. Klik Add A Gadget


3. Klik add HTML/JAVA SCRIPT then save, ulangi cara yang samauntuk letak ketiga2 iklan berkenaan



4. Akhir sekali DRAG gadget berkenaan ke kedudukan yang dikehendaki...


done!!

selamat berheartbeat uolls!!

jgn kedekut utk u click me i click u, sbb HB memang based on click2 yer--tak de isu fraud click!
let's say, kalau 100 org click ur HB banner everyday, dh dpt RM4, kalau sebln ---RM4 X 30 days =RM120 kan..tak ke byk tu...., as side income from blogging, other than Nuffnang :)
free money babe, takkan tak nak :p

Saper2 yang klik my HB sila mention kat Shoutbox ye..

NOTE : saper2 yg nak copy full tuto (entry ni) utk promo HB kat blog masing2, silakan yer. just mention/backlink to my blog ajer :) sbb me sgt2 paham, tanpa full tuto entry, agak susah nak convince org utk join HB :)

Sunday, March 13, 2011

Arak Punca 10 Golongan Dilaknat

1. Pembuat arak
2. Pengedar arak
3. Peminum arak
4. Pemakan wang hasilnya
5. Penjual arak
6. Penuang arak
7. Pembawa arak
8. Pengirim arak
9. Pembayar arak
10. Pemesan arak

Di Sebalik Tsunami Di Jepun

Kekuasaan Allah




Semuanya semakin nyata menunujukkan tanda-tanda hari kiamat.
Beberapa ayat dalam 3 surah di bawah juga terdapat bukti-bukti yang amat nyata.
Renungkanlah....


Ertinya:
Apabila bumi digoncangkan dengan goncangannya(yang dahsyat),(Q.S. Az-Zalzalah: 99:1)

Orang-orang kafir bertanya-tanya tentang hari hisab. Mereka berkata: "Kapan datangnya Hari Kiamat itu?" dan lain-lain pertanyaan mereka. Lalu Allah menjelaskan dalam surah ini tanda-tanda Hari Kiamat, agar mereka mengetahui bahwa tidak mungkin menentukan waktu datangnya hari tersebut, saat manusia seluruhnya dikumpulkan di hadapan Allah SWT untuk ditentukan siapa-siapa yang berhak mendapat azab dan siapa pula yang harus mendapat pahala.

Dalam ayat ini Allah mengungkapkan bahawa bumi bergetar dan bergoncang sedahsyat-dahsyatnya, sebagaimana diterangkan dalam ayat lain dengan firman Nya:


Ertinya:
Hai manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu; sesungguhnya kegoncangan Hari Kiamat itu adalah suatu kejadian yang sangat besar (dahsyat) (Q.S. Al-Hajj: 1)
dan firman-Nya:


Ertinya:
Apabila bumi diguncangkan sedahsyat-dahsyatnya. (Q.S. Al-Waqi'ah: 4)
Keterangan ini menunjukkan tentang dahsyatnya keadaan ketika itu, dimaksudkan untuk menarik perhatian orang-orang kafir agar mereka memikirkan dan merenungkannya. Seakan-akan dikatakan kepada mereka apabila bumi sebagai benda padat bisa bergetar dengan dahsyat pada hari itu, maka mengapakah kamu sendiri tidak mau sadar dari kelalaian dengan meninggalkan kekafiranmu.

Saturday, March 12, 2011

Pengakuan Berani Seorang Wanita !!!!

Pengakuan wanita tersebut..~


"U nak tahu tentang couple check in hotel bajet?Lucunya soalan tu. Ala bro.. jangan kolotlah. Cuba tanya perempuan mana tak suka check in. Dia orang tu saja2 nak test first time. Terus terang i cakap, i dah tak ada dara! ala, standardlah zaman sekarang ni bro. I dulu 1st time dengan BF I. I bukan nak sangat masa tu tapi dia yang nak lebih-lebih. I pun tengah tunggu peluang juga. Maklumlah, banyak terpengaruh dengan cerita lucah."

"Buat apa hilang dara nak menyesal? ala, kita hidup sekali. Benda seronok buat apa nak menyesal. I dah mula dapat feel, tapi BF I pula tinggalkan I. Mungkin dia dah dapat perempuan yang lebih baik. I tak kisah pun tiada jodoh dengan dia. I boleh cari yang lain. I pakai seksi sikit, muka licin sikit pasti lelaki tak nak lepas. Tak lama, seminggu lepas tu, I dah dapat BF baru. 3 hari berkenalan, i check in hotel dengan dia."

"I saja buat macam tu sebab kalau bercinta tanpa check in, ibarat macam tin kosonglah. Takkanlah sekadar pegang tangan, karaoke, main boling je. rata-rata rakan I kebanyakannya dah tak ada dara. Perkara ini bukan perkara yang aneh dan pelik. Kami dah anggap perkara ini biasa bagi pasangan yang hot bercinta. I dah beberapa kali mengandung tapi lepas tu I dah BF I gugurkanlah. I ada scandal dengan laki orang, Dapat juga check in seminggu sekali kecuali masa i period tapi, kami buat ringan-ringan je."

"Alah, sebelum I kahwin, apa salahnya I buat macam ni. Lagipun I bukan buat jenayah pun. Lagi satu i nak cakap, jangan ingat semua perempuan yang bertudung tu baik sangat. Kononnya alim, pemalu, pandai jaga maruah. Saya akui ada yang baik dan pemalu, tapi bukan semua. Segelintir sahaja. Bila hujung minggu, BF datang ambil dan check in hotel. Apa bezanya? Nama saja bertudung, sembahyang tak tinggal, tapi~~,..."

"Senang cakap, kalau dah bercinta tu, tak sah kalau tak check in kat hotel bajet. Dah jadi perkara biasa dah kat KL ni. Apa nak hairan, budak2 sekolah menengah pun ramai dah check in, ramai tak da de dara!"

Astagfirullahalazim..Sampai mcm tu sekali pengakuan wanita tersebut. Aku terkejut membaca artikel ini. Tak sangka maruah mudah digadai. Yelah, tepuk tangan sebelah takkan berbunyi. Kalau kedua-dua pihak tak setuju, takkan jadi bukan?.. Soal dosa pahala ditolak tepi..Nauzubillah!

Sumber : nuraizuddin

Thursday, March 10, 2011

Cintakah Dia??

 
Aku slalu menganggap dia cintakan aku.. Tapi knpe begini akhirnya?? Salah aku ke?? Dia? Atau orang lain?? Tu la dulu mak dah cakap mak x suke kalau kamu berkawan dengan budak ni.. Tengok skang sape yang susah?? Semua susah.. Macam tu ke cinta kalau kaki dan tangan hinggap ke muka?? Korang rase?? Kalau awal2 dia dah buat mcm tu lebih baik tinggalkan.. Knpe ade segelintir pasangan yang still sayang walaupun diperlakukan sebegitu?? Cinta kadang-kadang boleh buat seseorang tu buta.. Pelikkan cinta zaman moden ni.. Sanggup dicederakan dan diseksa sebab sayang.. Korang mesti ade tengokkan video pasangan yang kene sepak terajang tu.. Hmm.. Ape la nak jadi.. Pikirlah sebelum dia menjadi pasangan hidup korang.. Tapia de perkare yang lagi penting, jangan menggabaikan ibu bapa korang.. Jage perasaan diorang.. Setiap ape pesan mereka ade gunanye.. Hubungan yang x direstui ibu bapa sama seperti dimurkai oleh Allah.. Mungkin ade yang dah merasai hubungan yang dimurkai Allah tu kan (mungkin je la).. Mesti time tu baru korang sedar betapa Allah lagi menyayangi korang daripada pasangan masing2.. Cinta pada Allah adalah Agung dan Indah.. Percayalah mencintai Allah akan membuat perjalanan hidup kita lebih indah dan bermakna.. Cinta Allah adalah kekal..

Wednesday, March 9, 2011

Mati Muda Akibat Obes


Kepada sesape yg selera makannye teramat tinggi dan melampau-lampau, eloklah dikawal dari awal.. Jangan makan ikut nafsu je.. Sampai sehari 4-5 kali.. Kalau metabolisme tinggi takpe.. Makanan cepat hadam.. Untuk umat Islam, terdapat pelbagai sunnah rasulullah dalam cara berdiet ni.. Cara pemakanan yang sihat dan mudah..

Dari berita yang saye bace, seorang anak muda yg menjalankan perniagaan telefon bimbit menghadapi masalah selera makan yang melampau.. Jumlah makanan yg diambil dalam sehari terlampau banyak.. Pada usianya mencecah 28 tahun, dia telah disahkan mati apabila menghadapi masalah obesiti dengan berat badan 257 kg dan terus mengundang masalah kesihatan yang lain..


Tuesday, March 8, 2011

12 Rupa dan Wajah Manusia Di akhirat

*1-11 mereka adalah golongan yang ditempatkan di neraka dan yang ke-12 adalah golongan yang ditempatkan di syurga.



1. TIDAK BERKAKI DAN BERTANGAN
    Mereka adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati jiran

2. MENYERUPAI BABI HUTAN
    Mereka adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan solat

3. BERBENTUK KELDAI
    Mereka itu adalah orang yang enggan membayar zakat (perutnya besar seperti
    gunung, dipenuhi ular dan kala jengking)

4. MENGELUARKAN DARAH
    Mereka adalah orang yang berdusta di dalam berjual beli

5. BERBAU BUSUK SEPERTI BANGKAI
    Mereka adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui
    oleh manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah SWT

6. KEPALA TERPUTUS
    Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu

7. MULUT BERNANAH DAN BERDARAH
    Mereka adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran

8. KEPALA KE BAWAH DAN KAKI KE ATAS
    Mereka adalah orang yang melakukan zina

9. BERWAJAH HITAM, BERMATA BIRU DAN PERUT PENUH API
    Mereka adalah orang yang memakan harta anak yatim dengan cara yang bukan
    sebenarnya

10. BERPENYAKIT SOPAK DAN KUSTA
      Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya

11. MATA BUTA DAN GIGI PANJANG SEPERTI TANDUK LEMBU
      Mereka adalah orang yang meminum arak

12. WAJAH BERSINAR LAKSANA BULAN
      Mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak berbuat baik. Mereka
      menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat 5 waktu, ketika meninggal
      dunia keadaan mereka sudah bertaubat. Mereka juga mendapat keampunan ,
      kasih sayang dan keredaan Allah Yang Maha Pengasih

Sunday, March 6, 2011

Cara Untuk Menjadi Blogger Hebat


1.       Menghargai pengunjung/pembaca blog anda
Apa maksudnya??? Kita sebagai pemilik blog, kita harus menyediakan ruang untunk pembaca/pengunjung bertanya soalan.  Kita mesti menjawabnya dan memberi dorongan kepada pembaca blog anda. Ini akan mewujudkan komunikasi dua hala antara anda dan pembaca.

2.       Jangan meniru hasil kerja orang lain
Kita boleh lihat kebanyakan karya penulis blog baru, mereka suka menciplak/meniru karya blogger lain. Jika ingin melakukan sedemikian, anda haruslah meminta izin daripada pemiliknya atau  nyatakan dari sumber mana anda mengambilnya. Ini akan membantu anda untuk menjadi seorang blogger yang hebat.

3.       Promosi blog anda
Untuk meningkatkan trafik blog anda, anda haruslah mempromosi blog anda. Apabila pembaca/pengunjung membaca artikel anda, itu sudah dikira artikel anda menarik. Jadi, lebih ramai pembaca yang akan jadikan blog anda sebagai panduan dalam dunia blogging. Cuba libatkan diri dalam ruangan forum yang berkaitan dengan blog anda. Pengunjung/pembaca akan berasa teruja ingin membaca/mengikuti blog anda.

4.       Kerap kemaskini/baharui post di blog anda
Untuk menjadi seorang blogger yang hebat, anda hendaklah sentiasa/kerap baharui post anda. Sentiasa korbankan masa anda untuk menulis post berinformasi untuk para pembaca. Ini akan membantu peningkatan trafik di blog anda.

5.       Blog yang mudah diselongkari/dijelajahi dan pemilihan ‘theme’ yang baik
Memandangkan saya juga adalah seorang blogger yang baru, saya kerap melakukan ‘blogwalking’ iaitu tinggalkan jejak di shoutbox blog yang kita lawati dan meminta pendapat untuk blog saya. Sesetengah blog gemar meletakkan muzik ‘autoplay’ dan ini agak tidak digemari oleh segelintir pengunjung blog. Widget yang terlampau banyak akan menyebabkan ‘loading’ blog anda lambat. Kadar trafik anda juga berkurangan.

6.       Beri bahan percuma
Jika anda suka membaca blog orang lain, anda akan mendapat lebih ‘Ebook’ percuma, kan?? Sebagai contoh ialah percuma bahan seperti ‘Ebook’. Anda mesti cuba untuk memberikan bahan yang baru. Ini untuk meningkatkan kadar pembaca blog anda.

7.       Sentiasa menambah ilmu blogging anda
Untuk menjadi blogger yang hebat, anda mestilah ghairah/teruja dan kerap baharui ilmu blogging anda. Anda mesti meluang sedikit masa untuk membaca dan mengkaji bahan tentang blogging.

Thursday, March 3, 2011

10 Orang Yang Solatnya Tidak Diterima Allah S.W.T


*    Lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu
*    Lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat
*    Lelaki yang meminum arak tanpa meninggalkannya (taubat)
*    Lelaki yang menjadi imam, sedangkan orang yang menjadi makmum 
      membencinya
*    Anak lelaki yang melarikan diri dari rumah tanpa izin kedua ibu bapa
*    Isteri yang mana suaminya marah atau menegurnya, lalu isteri memberontak
*    Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim serta menganiaya makmumnya
*    Perempuan yang tidak menutup aurat
*    Orang yang suka makan riba
*    Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan 
      mungkar

Wednesday, March 2, 2011

Bonus Only For Today!!!!! Lets Join Now!!!

Lets join on ChurpChurp today.. Only for today.. The special bonus is only on ChurpChurp!!!! Click link/visit below to join..


Register HERE!!!

Tuesday, March 1, 2011

Cara Tingkatkan Trafik Blog Anda!!

Baru-baru ni saya ada try google cara nak tingkatkan trafik untuk blog saya. Alhamdulillah, walaupun tak tinggi mana trafik tapi tips ni ada jugak membantu saya. Jom baca sama-sama!!!

•Gunakan cara ‘listing
•Tulis post yang orang nak baca
•Tulis post yang tiada had pembacaan (menjadi tumpuan bukan untuk jangka
masa pendek atau tertentu sahaja)
•Cipta satu topik yang anda adalah yang pertama seterusnya menggalakkan
penulis blog yang lain ikut jejak
•Kongsi kepakaran anda untuk menarik ramai blogger mendekati anda
•Post yang ringkas, padat dan penuh bermakna
•Elakkan menulis tentang haiwan , boyfriend atau anak-anak
•Gunakan gambar-gambar yang menarik
•Post gambar anda di ‘flickr’
•Galakkan pembaca untuk membaca post anda
•Tulis dalam bahasa yang anda mahir
•Elakkan post yang membosankan
•Tulis bahan yang orang nak baca dan berkongsi
•Beri penghargaan kepada mereka yang beri anda ilham tentang penulisan anda
•Jangan letakkan banyak sangat link dalam post anda
•Design blog yang menarik
•Post pada hari bekerja kerana lebih ramai pembaca
•Tulis tentang dunia blog
•Topic yang pembaca tidak jemu untuk membaca lagi
•Jangan letakkan ruangan komen dalam post untuk mengelakkan pembaca anda
membuka blog ‘commentator’ anda. (boleh letakkan ruangan komen jika tidak kisah)

10 Tips Penulisan Blog

Saya nak kongsi sikit 10 tips yang banyak membantu saya dalam penulisan blog ni..


1. Buat pembaca faham pendapat kita
Blog kini mendapat perhatian ramai pengunjung terutama dari kalangan pelajar dan segelintir orang luar. Ini kerana penulisan blog ini tidak berformat dan ditulis dengan gaya penulisan pemilik blog itu sendiri. Penulisan yang ringkas dan mudah difahami. Penggunaan kata-kata yang agak santai dan menarik minat pembaca untuk terus membaca. Lagipun pembaca lebih gemar membaca isi yang tidak terlampau panjang. Lebih mudah jika hanya gunakan dialog.

2. Link yang agak gila-gila
Link yang kita buat mestilah dapat menyokong post kita dengan laman web yang lain di mana saling berhubung dengan post kita.

3. Penulisan yang ringkas dan padat
Cuba untuk memberikan sebanyak maklumat yang boleh tapi kurangkan penggunaan perkataan yang tidak penting dan hanya memanjangkan point yang kita hendak sampaikan. Pembaca akan bosan dan mungkin akan terus tutup laman itu. Masa itu mungkin penting bagi sesetengah pembaca yang sibuk. Sampaikan maklumat kepada pembaca dengan cara yang mudah dengan ilmu yang kita ada.

4. 250 patah perkataan sudah mencukupi
Post yang terlampau panjang agak sukar diingati dan sukar untuk mencari point yang ingin disampaikan. Sebaliknya jika post itu pendek dan ringkas. Mudah difahami.

5. Tajuk yang menarik
Tajuk post kita mestilah mantap dan hot. Tajuk post saling berhubung dengan isi post kita. Jadi carilah keyword atau tajuk yang menarik. Secara tidak langsung isi kita dapat disampaikan kepada pembaca.

6. Letakkan senarai atau pananda
Dengan cara menyenaraikan point adalah lebih kemas dan teratur. Mudah diingati dan difahami.

7. Post yang mudah untuk dibaca
Cuba elakkan meggabungkan banyak-banyak point dalam satu perenggan. Setiap point perlu diasingkan untuk lebih mudah difahami dan tidak bercampur-aduk.

8. Kekalkan cara penulisan anda
Ini untuk mengelakkan pembaca setia blog anda terus setia dan tidak berpaling kepada blog yang lain.


9. Selitkan keyword dalam post anda
Cuba fikirkan keywords yang orang selalu search di internet untuk dapatkan maklumat. Pastikan keyword tersebut adalah perkataan asal dan tidak tersasar dari maksud.

10. Kemaskini post anda
Sebelum anda paparkan post anda, pastikan anda semak isi post tersebut dan padam yang mana tidak diperlukan.

Thursday, February 24, 2011

Tunang 'Tanpa Sedar'?

Sory ye korang.. saya ni selalu lambat kan tentang hal-hal penting macam ni.. Tapi at least saya tahu kan.. Erm.. Alang-alang da bukak korang jangan lupa baca tau.. Sapa yang tak tau boleh la baca dan sapa yang dah tau apa salahnya baca untuk ingatkan kalau-kalau dah lupa..


Orang moden zaman sekarang termasuklah saya, mesti akan ingat istilah ‘tunang’ hanya akan berlaku apabila ada rombongan pihak lelaki datang ke rumah dan meminta persetujuan keluarga untuk mengikat pertunangan antara anak-anak mereka. Bukan begitu ke sangkaan ramai pihak???

Mesti ada yang terkebil-kebil bila tau ‘tunang’ pun boleh berlaku ‘tanpa sedar’.. Maksud tanpa sedar tu kan bila seorang lelaki tu menyatakan hasratnya untuk memperisterikan seorang perempuan untuk dijadikan isteri.. Tapi bagi kita zaman sekarang ni ayat-ayat macam tu dah dianggap biasakan.. Dalam situasi ini anda dikira sudah bertunang, walaupun tiada ibu bapa perempuan tersebut..

‘Pinang’ dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan.. Itu dipanggil pinang.. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang lelaki itu.

Contoh situasi yang dianggap ‘pinangan’:

• “Aku nak jadikan kamu isteriku
• “Kahwinlah dengan kita bila-bila

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang.. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Lelaki : “I nak jadikan u isteri I lah

Perempuan:”I sukalah, I setuju, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa-apa lagi” yang menunjukkan dia suka dengan pinangan lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya ‘haram’.

Yang selalu dok bawak rombongan cik kiah tu adat je sebenarnya.. Dari segi hukum Islam, sudah dianggap bertunang.

Persoalan:

• Pihak perempuan tiada ibu bapa (ikut hukum syarak perempuan itu sudah diizinkan-contoh : perempuan yang cerdik, yang baligh, yang waras, dia dianggap sudah bertunang)
• Pihak tidak menepati hukum syarak : tidak baligh, tidak waras, gila , maka wali diperlukan untuk menjawab ‘pinangan’ tersebut.

Friday, February 18, 2011

Tips Menutup Aurat

1. Tahu
First korang mesti ade ilmu. Betapa pentingnya menutup aurat bagi Muslimah dan
mengetahui batasan aurat, ciri-ciri pakaian yg menutup aurat, siapa mahram dan
siapa ajnabi, hukum-hakam berkenaan aurat dan sebagainya.

2. Sedar
Penting dlm tuntutan syariah dan penting untuk dilaksanakan sesempurna mungkin.
Jangan sambil lewa dan acuh x acuh. Soal halal haram adalah perkara besar.

3. Syiar
Setiap agama ada imejnya tersendiri. Imej wanita Muslimah dapat dikenali melalui
ciri-ciri pakaian yg menutup aurat.

4. Fungsi Cermin
Sebelum melangkah keluar rumah dgn yakin, tanyalah cermin, "Wahai cermin,
adakah hari ini aku berpakaian menutup aurat?" Jawapannya perlu dijawab
berdasarkan ciri-ciri pakaian patuh syariah.

5. Asingkan
Pakaian ada 2 kriteria iaitu sesuai atau x sesuai dipakai di hadapan ajnabi.
Pakaian yg seksi misalnya, masih boleh dipakai tetapi hanya apabila bersendirian
di dalam bilik atau di hadapan suami.

6. Malu
Wanita yg x biasa mendedahkan aurat di hadapan ajnabi akan berasa malu, takut,
gelisah dan sebagainya walau sekadar bermimpi x bertudung.

7. Wanita Solehah
Bersahabatlah dgn wanita yg solehah supaya dapat menguatkan pendirian dan langkah
seseorang wanita yg ingin berusaha mengubah penampilan kepada penampilan yg patuh
kepada syariah.

8. Eksklusif
Semua wanita itu cantik. Jika tidak manakan wanita menjadi senjata iblis
melemahkan kaum lelaki. Namun kecantikan dan keindahan tersebut Allah kurniakan
sebagai milik eksklusif wanita itu dan suaminya sahaja. Oleh sebab itu, usah
dipertontonkan aurat dan perhiasan kepada umum secara percuma, jika suami pun
perlu membayar mahar untuk memilikinya

9. Banyak Manfaat
Wanita yg menutup aurat hakikatnya akan melangkah keluar rumah dengan lebih
yakin dan selamat. Mereka tidak perlu risaukan mata liar yg memandang, tidak
perlu ambil kisah gaya rambut, tidak perlu habis duit untuk beli aksesori itu
dan ini.

Thursday, February 17, 2011

Petua Mencerahkan Kulit Muka

1. Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak. Setelah sejuk tumbuk biji barli hingga lumat. Bancuh serbuk barli dengan sedikit perahan limau nipis dengan air masak. Sapukan bancuhan tersebut di wajah sebelum waktu tidur. Amalkan setiap hari selama seminggu untuk melihat hasilnya.

2. Amalkan setiap pagi mencuci wajah dengan serbuk teh yang sudah direndam semalaman. Sapukan teh tersebut ke muka dengan menggosoknya perlahan-lahan selama 10 minit. Kemudian cuci dengan air suam.

3. Rendam tiga genggam beras semalaman. Keesokannya tos dan jemur beras tersebut sehingga kering. Setelah kering, tumbuk atau kisar sehingga halus bersama-sama dua hingga tiga helai daun sirih, sepotong ibu kunyit dan segenggam pucuk jambu batu sehingga lumat atau hancur. Bancuh bedak ini dengan air secukupnya dan sapukan pada wajah anda. Selepas 15 hingga 30 minit, barulah cuci wajah anda.

Tuesday, February 15, 2011

Petua Menghilangkan Parut Jerawat

1. Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dengan sedikit air. Jangan terlalu cair. Selepas itu, sapukan pada tempat yang berparut. Biarkan sehingga kering. Seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur.


2. Kisar beberapa biji tomato yang telah masak, jangan terlalu masak. Sapukan pada keseluruhan muka. Biarkan semalaman, cuci keeseokannya dan basuh hingga bersih dengan air suam. Hasilnya, bekas dan parut jerawat akan beransur hilang.


3. Ambil kelopak bunga raya merah, tumbuk kelopak tersebut kemudian sapukan pada parut. Biarkan kering kemudian dicuci dengan air suam dan lakukan setiap hari untuk hasil yang memuaskan.

4. Parut sebiji kentang dan kemudian lumurkan ke wajah anda. Biarkan selama setengah jam dan selepas itu basuh muka dengan air suam. Amalkan selalu dan Insya-Allah dalam masa satu atau dua minggu anda akan lihat kesannya.


5. Ambil kulit pisang dan sapu di keseluruhan muka anda. Insya-Allah, dalam beberapa hari, parut di wajah anda akan hilang. Terutama parut jerawat yang sukar untuk pudar.